Klachten/Ongemakken

Wanneer u last hebt van een bepaalde klacht raden we u aan dit te melden bij ons. Hieronder een aantal veel voorkomende klachten met enkele tips.

Misselijkheid

Misselijkheid is vaak een van de eerste tekenen van zwangerschap, vermoedelijk speelt het hormoon HCG daarbij een rol. Veel vrouwen hebben vooral ‘s ochtends last van misselijkheid en/of braken. Ook kan het zijn dat bepaalde luchtjes opeens niet meer worden verdragen, zoals de geur van gebakken vlees of koffie. Na de eerste drie tot vier maanden is de misselijkheid meestal over.

Tips:

Door misselijkheid kunnen zwangere vrouwen wat afvallen. Meestal is dat geen reden voor zorgen. Neem contact op met ons als er helemaal niets binnengehouden kan worden (dus ook geen vocht).

Moeheid

Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap kunt u moe zijn. Veel vrouwen hebben dan meer behoefte aan slaap. Dat komt door veranderingen in de hormonen. Het is soms lastig, maar meestal hebt u wat meer energie in het 2e trimester van de zwangerschap.

Maagzuur

Omdat de maag in de verdrukking komt door de grote baarmoeder, kunnen zwangere vrouwen last krijgen van maagzuur. Het maagzuur wordt dan omhoog gedrukt, de slokdarm in. Dat is een naar branderig gevoel diep in de keel dat vooral ontstaat als de maag vol is.

Tips:

Bandenpijn

De baarmoeder zit niet los in de buikholte, maar is opgehangen aan banden (ligamenten), die vastzitten aan het bekken. Bij de groei van de baarmoeder wordt er aan de banden getrokken en dat veroorzaakt een wat kramperig/stekend gevoel in de onderbuik, in de richting van de liezen en de schede. Dit kan ook het geval zijn wanneer u een snelle beweging maakt. Vaak helpt het om even rustig te gaan zitten of liggen en eventueel een kruik er op te leggen. Later in de zwangerschap raakt de baarmoeder gewend aan de nieuwe situatie en gaan die klachten vaak weer over.

Rug- en bekkenpijn

Tijdens de zwangerschap veranderen uw gewicht en houding en worden de bekkengewrichten meer beweeglijk. Daardoor kunt u soms rugklachten of pijn in het bekken krijgen. Bepaalde oefeningen kunnen helpen uw rugspieren te versterken. Ook zwemmen is goed voor uw rug. Een goede houding kan de klachten verminderen. Zorg dat u bij het bukken of tillen door uw knieën buigt. Geef uw onderrug voldoende steun bij het zitten. Draai als u uit bed komt eerst op uw zij en druk uzelf zijwaarts omhoog. Mocht deze pijn u belemmeren in het doen van uw dagelijkse dingen, geef dit dan aan.

Vaak plassen/blaasontsteking

Tijdens de zwangerschap moet u vaker plassen. Naarmate de baarmoeder groeit, komt er meer druk op uw blaas. Daardoor heeft u sneller het gevoel dat u moet plassen. Als u heel vaak aandrang voelt om te plassen, kan dat ook door een blaasontsteking komen. Meestal heeft u dan ook een branderig gevoel bij het plassen, dit hoeft echter niet. In de zwangerschap bent u gevoeliger blaasontsteking. Denkt u dat u last heeft van een blaasontsteking, laat dit dan controleren bij de huisarts.

Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding neemt vaak toe tijdens de zwangerschap. Dat is normaal.
Neem contact op als de afscheiding een abnormale geur of kleur heeft, of als u ook jeuk, pijn of een branderig gevoel heeft. Het kan dan zijn dat u een (schimmel)infectie heeft. Zo nodig krijgt u daarvoor medicijnen.

Verstopping (obstipatie)/aambeien

Het hormoon progesteron werkt verslappend op de spieren in de darmwand. Daardoor krijgen veel vrouwen tijdens de zwangerschap last van verstopping. Ook bij het slikken van ijzer bij bloedarmoede kunt u last krijgen van verstopping. Bij hard persen op de wc is er kans dat er aambeien ontstaan. Bij pijnlijke aambeien kunt u eventueel curanol gebruiken, te bestellen via de website.

Tips: