Miskraam

Wat is een miskraam?
Een miskraam is het spontaan te vroeg geboren worden van uw kindje tot en met de 16e week van de zwangerschap. De medische benaming hiervoor is spontane abortus. De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.

Deze tekst is geschreven voor de vrouwen die hiermee te maken krijgen.
Misschien heeft u al bloedverlies, misschien merkt u op dit moment nog helemaal niets en is na het maken van de echo u verteld dat uw kindje niet meer leeft. Het kan ook zijn dat er helemaal geen kindje gezien is, terwijl dat nu wel te zien had moeten zijn. Blijven er toch nog vragen over en/of kunnen wij u ergens mee helpen, bel dan gerust naar naar ons, u kunt ons altijd bereiken. Het krijgen van een miskraam is op dit moment het ergste wat u kan overkomen. Het voelt alsof de wereld even ophoudt met draaien. U was al gewend aan het idee dat u zwanger bent, u keek misschien al uit naar het kindje dat zou komen. Misschien heeft u al iets voor dit nieuwe kindje gekocht en dan ineens gaat het mis……..

De oorzaak
In 95% van alle gevallen gaat het bij een miskraam om een fout in de ontwikkeling. We bedoelen hiermee dat er een fout in de celdeling was, waardoor er bijvoorbeeld helemaal geen kindje gegroeid is of het kindje chromosomale of andere aangeboren afwijkingen heeft die niet met het leven verenigbaar zijn. In 5% van de gevallen gaat het om een niet goed verlopen innesteling, een infectie, een afwijkende baarmoedervorm, een vleesboom of een onbekende oorzaak. Als verloskundige zeggen wij vaak dat het om een natuurlijke selectie gaat. Een miskraam is niet te voorkomen. U hoeft zich niet schuldig te voelen. Het komt vaker voor dan u denkt. Schroom daarom niet om het aan anderen te vertellen. Er is altijd wel iemand die het ook mee heeft gemaakt en die u steun kan geven.

Het verloop
Er is een verschil in verloop van miskraam die vroeg in de zwangerschap plaatsvindt en één die later plaats vindt. Daarom willen wij ze apart beschrijven.

Een miskraam die plaats vindt tussen de 4e en 10e week

Deze miskraam verloopt meestal als een flinke menstruatie. U kunt dit rustig samen met uw partner doen. Noteer wel wat er gebeurt. Dit is goed voor de verwerking en van belang als je toch hulp nodig mocht hebben. Bovendien vragen wij bij een eventuele volgende zwangerschap altijd na hoe een miskraam bij u verlopen is. U kunt ons altijd bellen. Wilt u graag dat wij komen kijken of u inderdaad alles bent verloren en wat u bent verloren, bewaar dan alles. Vang het op en doe het dan in een potje/bakje met wat water, bewaar dit in de koelkast.

Het eerste wat veel vrouwen merken is het verdwijnen van de kenmerken die u lieten weten dat u zwanger bent. De borsten doen geen pijn meer, u bent helemaal niet meer misselijk en u kunt gewoon weer alles eten. Dit kan overigens ook betekenen dat u de ergste periode gehad hebt en uw lichaam gewend is aan de zwangerschapshormonen. Tevens vertellen veel vrouwen dat ze het gevoel hadden dat er iets niet goed is. Heeft u dit gevoel, praat er dan in ieder geval wel over met ons.

Bloedverlies
In de tweede plaats komt het bloedverlies. Het is aanvankelijk weinig bloedverlies, wat enige dagen kan duren. Zet de miskraam door dan gaat u meestal veel helder rood bloed verliezen. U hebt er grote maandverbanden voor nodig. Het bloedverlies varieert van een menstruatie tot een, voor uw gevoel, erg heftige menstruatie.

Buikpijn

Als derde merkt u de buikpijn. De buikpijn lijkt op heftige menstruatie pijn. De pijn komt in golven. De pijn houdt enkele minuten aan en gaat dan weer weg. Meestal zakt de pijn af als er weer bloed uit uw baarmoeder is gekomen. U hebt dus weeën. Het kan zijn dat u een aantal minuten tot uren buikpijn hebt, dat deze weer weg gaat en later weer terug komt.
De buikpijn zorgt er voor dat door middel van knijpbeweging alles wat in de baarmoeder zit naar buiten wordt gebracht. Op deze manier maakt uw lichaam de baarmoeder schoon. Neem gerust pijnstilling. Paracetamol mag, neem hiervan 1000 mg tegelijk. Dit mag 3x daags. Heeft u een eigen pijnstiller die beter werkt neem die dan gerust. Alleen aspirine raden we af. De reden hiervoor is dat het uw bloed dunner maakt, waardoor u meer bloed kan verliezen dan hoeft. Ook warmte kan verlichting geven. Een warme kruik of een warm bad of een warme douche kan heerlijk zijn. Als de baarmoeder leeg is, wordt het bloedverlies minder en gaat de buikpijn over in een zeurderige pijn. De dag na de miskraam verliest u evenveel bloed als tijdens uw menstruatie. De buikpijn is zo goed als over. U blijft nog 5-10 dagen bloed verliezen. Net als bij een menstruatie wordt het wel langzaam aan minder. Het kan ook zijn dat het bloedverlies iets langer aanhoudt, het wordt alleen wel steeds minder.

Wat kunt u allemaal zien komen
Veel helder rood bloed met stolsels. Stolsels zijn helder rode gelatine achtige klonten bloed, die zo groot als een mandarijn kunnen zijn. Soms ziet u een kindje. Dit zal maximaal 4 cm groot zijn. Verder kan het zo zijn dat de nageboorte erbij zit. Dit is niet altijd terug te herkennen maar het lijkt meestal op een schijfje met een doorsnede van 6-7 cm. Soms wordt de zwangerschap compleet geboren. Dan ziet u een rood gekleurd ballonnetje, dat als u het heen en weer beweegt gevuld is met water. Als u dit opent ziet u soms alleen maar water en soms ziet u er een klein kindje in zitten.

Hoe weet u dat u alles bent verloren?
Verliest u de zwangerschap compleet in 1 keer, dan kunt u er zeker van zijn dat uw baarmoeder helemaal leeg is. Soms gebeurt het dat u alleen klonten bloed verliest en niets van uw zwangerschap herkent. Maar is de buikpijn zo goed als over en neemt het bloedverlies af tot een normale menstruatie, dan mag u aannemen dat de miskraam goed is verlopen en uw baarmoeder leeg is.
Een controle bij ons of uw huisarts is niet altijd nodig. Blijft u echter veel bloed verliezen of buikpijn houden bel dan met ons. Ook als u koorts (38 graden of meer) krijgt neemt u contact met ons op.

Een miskraam tussen de 10e week en de 16e week

Bij een miskraam tussen de 10e en 16e week willen wij u adviseren om altijd even contact te hebben met ons. Als het goed is bent u ook al voor een controle bij ons geweest. Deze miskraam verloopt als een zeer heftige menstruatie. Met veel bloedverlies en buikpijn. U kunt dit rustig samen met je partner doen. Noteer wel wat er gebeurt. Bel ons wanneer u met vragen zit of wanneer u wilt dat wij komen kijken of u inderdaad alles bent verloren en wat u bent verloren, bewaar dan alles. Vang het op en doe het in een bakje of potje met water in de koelkast. Schroom echter niet om hulp te vragen.

Ook nu is het eerste wat veel vrouwen merken is het verdwijnende van de kenmerken die je lieten weten dat je zwanger bent. De borsten doen geen pijn meer, u bent helemaal niet meer misselijk en je kan gewoon weer alles eten.

Bloedverlies
In de tweede plaats komt het bloedverlies. Het is aanvankelijk weinig bloedverlies, wat enige dagen kan duren. Zet de miskraam door, dan wordt het veel helder rood bloed dat u zult verliezen. U hebt er echt grote maandverbanden voor nodig. Sommige vrouwen gebruiken zelfs inleg luiers. Het is goed om als u een miskraam verwacht om dit in huis te halen. Bovendien is het aan te raden om uw matras te beschermen. Bij de drogist kunt u 2 of 3 celstof matjes of 2 kraammatrassen kopen. (de laatste passen over de hele matras) Schrik niet van de hoeveelheid bloedverlies. Dit hoort erbij. Vooral als u een tijdje gelegen hebt en dan even naar het toilet loopt, kan het even langs uw benen stromen. Tevens kunt u stolsels verliezen. Stolsels zijn helder rode gelatine achtige klonten bloed. Die zo groot als een vuist kunnen zijn. Dit is nog normaal.

Buikpijn
Als derde merk je de buikpijn.
De buikpijn lijkt op een zeer heftige menstruatie pijn. De pijn komt in golven. De pijn houdt enkele minuten aan en gaat dan weer weg. Meestal zakt de pijn af als er weer bloed uit uw baarmoeder is gekomen. U hebt dus weeën. Het kan zijn dat u een aantal minuten tot uren buikpijn hebt, de pijn blijft tot uw baarmoeder leeg is. De buikpijn zorgt er voor dat door middel van knijpbeweging alles wat in de baarmoeder zit naar buiten wordt gebracht. Zo maakt uw lichaam de baarmoeder schoon. Neem gerust pijnstilling. Paracetamol mag, neem hiervan 1000 mg tegelijk. Dit mag 3x daags. Heeft u een eigen pijnstiller die beter werkt, neem die dan gerust. Alleen aspirine raden we af. De reden hiervoor is dat het uw bloed dunner maakt, waardoor u meer bloed kan verliezen dan hoeft. Ook warmte kan verlichting geven. Een warme kruik of een warm bad of een warme douche kan heerlijk zijn.

Wat kunt u allemaal zien komen
Veel helderrood bloed met stolsels. Een kindje. Dit zal tussen de 4 en 12cm groot zijn. Iets wat lijkt op een hamburger, met een doorsnede van 8-12 cm. Dit is de nageboorte. Soms wordt de zwangerschap compleet geboren. Dan ziet u een rood gekleurd ballonnetje, dat als u het heen en weer beweegt gevuld is met water. Als u dit opent ziet u soms alleen maar water en soms ziet u er een klein kindje in zitten. Maar omdat uw zwangerschap al zo ver gevorderd is, gebeurt het niet zo vaak dat je zwangerschap compleet geboren wordt.

Hoe weet je dat je alles bent verloren?
Verliest u duidelijk uw kindje en de nageboorte dan kunt u er zeker van zijn dat u alles verloren hebt. Ook als u de zwangerschap compleet verliest weet u zeker dat deze bevalling goed is verlopen. Nadat uw baarmoeder helemaal leeg is wordt het bloedverlies minder, net als u gewend bent van uw eigen menstruatie en de buikpijn zakt langzaam weg.

Wat moet u doen als u er niet zeker van bent dat u alles bent verloren?
Het kan gebeuren dat je alleen maar klonten bloed verliest en niets van je zwangerschap herkent. De buikpijn gaat dan niet over. Soms lijkt het of het een paar uur weg is, maar dan komt het in alle hevigheid weer terug. Bel dan met ons.

Wat hoort niet tijdens een miskraam?
Bloedverlies kan, veel ook. Maar hebt u het idee dat er een kraantje open staat en het bloed maar blijft stromen, ga dan liggen en bel met ons. Duizeligheid of flauwvallen is eveneens een reden om met ons contact op te nemen.

Wat kunt u na een miskraam verwachten?
Als de baarmoeder weer leeg is blijft u ongeveer 5 tot 14 dagen bloed verliezen. Dit lijkt echter meer op uw menstruatie en verloopt ook zoals u dit gewend bent. Uw buik is echter wel gevoelig dit kan nog een paar dagen duren. Uw darmen zijn meestal ook van slag. U merkt dit aan dat u of diarree of juist harde ontlasting hebt. U voelt zich erg moe. U bent echt helemaal leeg. De meeste vrouwen zeggen dat niet alleen hun lichaam leeg voelt maar ook hun hoofd. U weet even niet hoe u nu verder moet. Slaap daarom veel in deze periode. Rust geneest uw lichaam en uw hart. Na verloop van tijd zal u uw leven vanzelf weer oppakken. Een ieder doet dit op haar eigen manier. Voel u niet bezwaard om er de tijd voor te nemen. Wilt u alles nog eens alleen bespreken met ons, maak dan gerust een afspraak op de praktijk.
Vrijen na een miskraam kan als jullie er beide weer behoefte aan hebben. Het is niet nodig om bijvoorbeeld 1 menstruatie af te wachten.
Ben je weer zwanger dan kunt u erg ongerust zijn. Bel dan met ons en bespreek het. We kunnen niet alle angst wegnemen, maar luisteren kunnen we altijd.

Extra onderzoeken
Mocht de miskraam niet spontaan op gang komen of verloopt deze niet voorspoedig, dan wordt u door ons doorgestuurd naar een gynaecoloog. Deze wil in eerste instantie weten hoe uw zwangerschap tot nu toe verlopen is. Meestal wordt er nogmaals een echo gemaakt om te kijken wat de conditie van de zwangerschap nu is. Afhankelijk hiervan wordt er samen met jullie besloten wat de beste manier is om de zwangerschap te beeindigen. Wil je hier meer over weten vraag het dan gerust. Bij 40% van de vrouwen heeft binnen een week de miskraam doorgezet. Mits alles goed is kunt u gerust nog langer afwachten. Bij twijfel of de zwangerschap compleet geboren is wordt wel eens een echo gemaakt om dit te controleren. Is uw kindje 10 weken of ouder geworden en hebt u een negatieve rhesusfactor in uw bloed, wordt er anti D bij u gespoten. Mocht dit bij u moeten gebeuren, zullen wij dit met u bespreken. Het is mogelijk, als u 2 miskramen of meer hebt gehad, om chromosomen onderzoek te laten doen. Wilt u hier meer over weten vraag er dan bij ons of bij de gynaecoloog naar.

Wanneer moet u ons zeker bellen